MONTAJUL ÎN BLOC MONOLITIC

Betonul de cânepă turnat pe șantier se referă la amestecarea compozitului pe șantier și turnarea acestuia în matrițe construite din cofraje pentru a forma pereții, podeaua sau acoperișul în poziția exactă în care vor rămâne în clădire. Cofrajele pot fi temporare sau permanente.

Deoarece betonul de cânepă este un material neportant, acesta este întotdeauna turnat în jurul unei structuri de rezistență, care oferă principalul element portant al clădirii. Acesta este de obicei, dar nu întotdeauna, construit din lemn și poate fi și din metal sau alte materiale structurale.

Acest lucru se aplică indiferent dacă este utilizat într-o construcție nouă sau într-un context de restaurare. În construcțiile noi, metoda obișnuită este de a construi un cadru simplu din lemn de esență moale și de a-l îngropa în centrul peretelui de beton de cânepă, dar pot fi aduse modificări cadrului pentru a se potrivi diferite detalii de design, atât ale peretelui în sine, cât și ale finisajelor de interior sau exterior.

Amestecarea puzderiei de cânepă și a liantului împreună cu apa se poate face cu o varietate de tipuri de malaxoare mecanice, în funcție de cantitatea necesară, viteza la care este necesară punerea în operă, metoda de aplicare și accesul la șantier.

Betonul de cânepă proaspăt amestecat este așezat (mai degrabă decât turnat, deoarece este un material semiuscat), în golul creat de cofraj. Se lasă o perioadă scurtă de timp, pentru a lua o priză inițială (să se întărească suficient de tare pentru a suporta propria greutate), după care cofrajul, dacă este temporar, este îndepărtat și betonul de cânepă se lasă să se usuce treptat în următoarele câteva săptămâni, până când este suficient de uscat pentru a putea fi aplicate finisajele.

Turnarea manuală în cofraje

Amplasarea manuală a betonului de cânepă turnat pe șantier se referă la utilizarea muncii manuale pentru a plasa betonul de cânepă în golul creat de cofraj, precum și pentru a-l transporta de la malaxor până la locul unde este necesar. Procesul de plasare trebuie efectuat cu atenție pentru a asigura atât calitatea, cât și anumite caracteristici de dorit ale materialului finit. Transportul manual al betonului de cânepă se face folosind găleți mari, deoarece este un material relativ ușor.

Betonul de cânepă este turnat în cofraje, de obicei temporare, în jurul cadrului structural, care este de obicei plasat central în interiorul peretelui. Amplasarea manuală este metoda „standard” de construcție cu beton de cânepă, deși, deoarece este un proces destul de laborios, au fost dezvoltate sisteme mecanice de livrare (aplicare prin pulverizare - vezi mai jos). Acestea sunt potrivite în special pentru aplicații comerciale la scară foarte mare.

Amplasarea manuală a materialului din beton de cânepă permite un nivel ridicat de control asupra calității produsului finit, deși este necesar să se monitorizeze cu atenție consistența manoperei dacă o mulțime de oameni sunt implicați în plasare. Natura low tech, a betonului de cânepă malaxat pe pe șantier și pus în operă manual, îi atrage pe auto constructori, indivizi sau grupuri, care au timp să-și dedice propria muncă procesului de construcție pentru a reduce costurile.

Aplicarea prin pulverizare

Metoda de aplicare prin pulverizare a betonului de cânepă este adesea folosită în Franța și are atât avantaje, cât și dezavantaje. Tehnologiile se dezvoltă rapid, cu noi modalități de utilizare a mașinilor și noi echipamente pentru a îmbunătăți metoda de construcție.

Metoda de pulverizare pentru betonul de cânepă pe șantier urmează în general aceeași tehnică ca și cea pentru betonul de cânepă plasat manual, dar cu amestecul și plasarea complet mecanizate și câteva modificări minore ale cadrului structural pentru a se adapta modului în care funcționează mașina.

Puzderia de cânepă este de o granulozitate mai fină decât cea utilizată pentru betonul de cânepă plasat manual, deoarece s-a constatat că bucățile de puzderie mai lungi de 20 mm blochează furtunul pe mașina de pulverizat.

Puzderia de cânepă și laptele de var se amestecă împreună la duza pulverizatorului. Datorită forței cu care este proiectat din duză, betonul de cânepă aplicat prin pulverizare aderă ferm la suprafață pe care este pulverizat. De obicei, aceasta este o cofrare interioară permanentă (rogojină din stuf), pe care betonul de cânepă este construit treptat pe grosimea dorită a peretelui în mai multe treceri. Nu este nevoie de cofrare pe cealaltă față a peretelui - tot ceea ce este necesar este abilitatea operatorului de a construi un perete plat.

La aplicarea prin pulverizare, cadrul structural este de obicei poziționat pe fața interioară a pereților, unde plăcile de cofraje permanente pot fi atașate. Cu toate acestea, deoarece mașina de pulverizare nu poate pulveriza în jurul colțurilor, pentru a profita la maximum de această metodă de aplicare este necesar un cadru deschis, ușor accesibil.

Pentru auto-constructorii care doresc să efectueze singuri lucrările, betonul de cânepă pulverizat nu este cu adevărat o opțiune. Mașinile sunt scumpe și nu pot fi închiriate săptămânal, în orice caz, abilitățile necesare pentru a-l utiliza pot fi dezvoltate doar în timp. Cu toate acestea, aplicarea prin pulverizare are potențialul de a reduce numărul de oameni necesari la fața locului în timpul montajului betonului de cânepă, în special pe șantiere de dimensiuni mari. Față de toate ceasta, desigur, trebuie luate în considerare cheltuielile de capital, timpul și banii cheltuiți pentru curățarea, transportul, întreținerea și repararea mașinii.

Pentru clădiri de până la 100 mc (o casă foarte mare sau o clădire comunitară, de exemplu) costurile de turnare manuală și aplicare prin pulverizare rămân comparabile, cu orice variație, de obicei, în funcție de designul structurii de rezistență și de problemele specifice șantieruluii. Pe măsură ce începeți să treceți la șantiere mai mari, aplicarea prin pulverizare devine o soluție cu adevărat eficientă.

 

Înapoi la blog