PUZDERIA IN CONSTRUCȚII

În prezent, în România, nu există standarde agreate pentru caracteristicile puzderiei de cânepă pentru industria construcțiilor dar nici pentru procesele de producție sau prelucrarea acesteia. În Franța, unde industria cânepei este mai consacrată, există linii directoare stricte pentru fermierii de cânepă care reglementează calitatea, granulozitatea și culoarea puzderiei care urmează să fie utilizată în construcții.

Noi, la MAMA SATIVA lucrăm activ la atingerea de standarde similare de calitate a puzderiei pentru industria românească de construcții pentru obținerea performațelor termice bentru care compozitul a ajuns atât de popular.

Caracteristicile puzderiei pentru construcții

Prelucrarea puzderiei de cânepă pentru a fi utilizată ca agregat în construcții (odată ce toate frunzele, semințele și fibrele au fost îndepărtate) implică tocarea acesteia și îndepărtarea oricărei urme de fibre și praf rămase. Puzderia de cânepă pentru construcții trebuiei să aibă următoarele caracteristici:

  1. Umiditate medie între 9 -13%
  2. Culoare albă sau crem-deschis (urmele gri si negre indică prezența de bacterii si mucegai care se pot dezvolta în perete în pofida acțiunii varului)
  3. Densitate circa 110 kg/m3 +- 5%
  4. Granulometrie:
  • > de 40 mm : sub 3%
  • 10 –  25 mm: peste 90%
  • < 0,25mm: sub 2%5.

IMPORTANT!

Lungimea bucăților de puzderie trebuie să fie între 10 mm și 25 mm pentru a forma acea structură matriceală suficient de aerată în interiorul peretelui, aceasta este este esențială pentru atingerea performantelor termice (succesul unui material în conservarea căldurii și energiei în clădire) și permeabilitatea la vapori (gradul de pe care un material permite vaporilor de apă să treacă prin el).

De asemenea, există pereți construiți cu puzderie de cânepă care conține o anumită cantitate de praf, deși proporția trebuie să fie scăzută, altfel praful poate absorbi prea multă apă și poate afecta întărirea și rezinstența mecanică a liantului.

Absența prafului din puzderie  este foarte importantă, deoarece praful excesiv poate avea un impact și mai semnificativ asupra integrității structurale a peretelui - în cazuri extreme ducând la prăbușire. Acest lucru se datorează faptului că praful absoarbe o proporție foarte mare din apa adăugată în etapa de amestecare, determinând prăbușirea compozitului. Singura modalitate de a evita acest lucru este de a compensa prin adăugarea de mult mai multă apă, dar acest lucru va prelungi semnificativ timpul de uscare a betonului de cânepă. Prezența cantităților excesive de praf în puzderia de cânepă trebuie evitată.

Cânepa trebuie depozitată uscată, deși vine ambalată în baloți cu folie de plastic, așa că există o anumită toleranță ca acestea să fie lăsată afară pe termen scurt, dacă nu este disponibilă o depozitare adecvată. Puzderia ar trebui să între în mixer cât mai uscată posibil, pentru a evita excesul de apă  în amestec, dar dacă unele zone ale balotului se udă, nu va afecta calitatea betonului de cânepă finit. Cu toate acestea, dacă puzderia a fost supusă unei expuneri prelungite la umiditate și începe să prezinte semne de putrezire (culoarea se schimbă în gri sau negru), toate zonele negre trebuie îndepărtate din balot înainte ca acesta să fie adăugate în amestec.

Nu este nevoie de niciun tratament ignifug pentru puzderia de cânepă sau conservanți, atâta timp cât este utilizată cu un liant pe bază de var în proporțiile corecte, chiar și supunerea la temperaturi extreme pe perioade relativ lungi nu declanșează foc sau fum toxic. Odată turnat ca beton de cânepă, varul din liant acționează și pentru a inhiba eficient atacurile insectelor și rozătoarelor și protejează împotriva umezelii excesive.

Surse de cânepă pentru constructori

 

Nu există nimic care să-i împiedice pe constructori să facă legături cu fermierii care cultivă cânepă și să-și aprovizioneze propria puzderie pentru construcții, dar dacă fermierul nu este obișnuit să furnizeze pentru industria construcțiilor, este important ca însușirile esențiale ale puzderiei de cânepă pentru construcții să fie înțelese de ambele părți. Trebuie să existe un acord clar în prealabil cu privire la calitățile produsului solicitat (așa cum l-am descris mai devreme) și costul, inclusiv cel al transportului la șantier. Unii constructori de case naturale achiziționează puzderie de cânepă de la fermieri români independenți, deși acest lucru este departe de a fi un fenomen obișnuit la momentul scrierii acestui articol.

Pentru a preveni eventuale probleme generate de un lanț de distribuție nereglementat pentru puzderia de cânepă, MAMA SATIVA® va procesa propria cânepă brută de la fermierii parteneri, dealtfel  foarte bine instruiți în rigorile culturilor cu destinație în industria construcțiilor.

PUZ™ - Puzderia pentru construcții naturale pe care MAMA SATIVA® o prelucrează pentru utilizare în construcții va fi disponibilă pe piață exclusiv ca parte a sistemului de perete CânepăBeton™.

Înapoi la blog