Îngrijirea articolelor textile din cânepă 100%
Țesătura de cânepă este ușor de îngrijit. Pentru ca produsele din cânepă să-și păstreze cât mai mult timp proprietățile originale, este necesar să urmați câteva reguli simple:
Spălarea
Majoritatea clienților noștri folosesc și recomandă spălarea umedă mai degrabă decât curățarea chimică. Țesăturile de cânepă pot fi spălate atât la mână cât și la mașina de spălat folosind apă rece până la călduță, nu fierbinte. Spală cânepa vopsită doar în apă rece.
Scoaterea petelor se face folosind un detergent sau săpun de rufe direct pe pată apoi lasă-l la înmuiat înainte de spălare. Dacă lași petele să se usuce sau le calci, ele pot deveni permanente.
Spălarea la mașină se face cu un detergent blând pentru mașina automată, ideal este un detergent biodegradabil, care se clătește ușor și lasă țesătura moale. Detergenții chimici cu factor mare de spumare, lasă țesătura aspră.
Indiferent de produs, urmează instrucțiunile de pe ambalaj și amintește-ți mereu să separi rufele închise la culoare de cele deschise.
Pune articolele din cânepă delicată într-un săculeț pentru lenjerie înainte de a le băga la mașina de spălat.
Spălarea manuală necesită o limpezire foarte bună, îndepărtarea în totalitate a deter va ajuta la prevenirea petelor maro cauzate de oxidarea celulozei de către săpunul rezidual. O ceașcă de oțet alb în apa de clătire elimină toate urmele de săpun și lasă țesăturile moi și mirosind proaspăt.
Curățarea chimică ste recomandată pentru curățarea huselor, a draperiilor și a altor articole de mobilier pentru casă, datorită potențialului de contracție a pieselor lungi și a pieselor tăiate la măsură. Solvenții de curățare chimică nu umflă fibrele de cânepă, astfel existe foarte puțină contracție sau șifonare. Înainte de curățarea chimică, este important să evidențiezi petele, astfel încât curățătoria să poată pretrata corect pata. Întreabă dacă solvenții sunt schimbați în mod regulat. Dacă lenjeria devine gri sau galbenă, poate fi un indiciu că solvenții trebuie înlocuiți.
Albirea
Este recomandat să nu folosești înălbitor, dar dacă o faci, folosește înălbitori pe bază de peroxid de hidrogen pentru cânepa albită sau semi-albită. Înălbitorii cu clor provocă îngălbenirea și deteriorarea țesăturii și trebuie evitați.
Metodele tradiționale de înălbire a țesăturilor de cânepă râmân cele mai eficiente, expune-le direct la soare vara și la îngheț pe timpul iernii și acestea vor deveni tot mai albe cu fiecare ciclu.
Uscarea
Nu stoarce cânepa udă înainte de uscare, aceasta lezează fibrele firului și creează riduri inutile.
Atârnarea la uscat este cea mai bună, dar nu este practică în multe cazuri, totuși asigură-te că întinzi bine țesătura pentru a evita încrețirea pe măsură ce aceasta se usucă. Nu o așeza pe radiatoare.
Uscătorul de rufe se setează la viteza și temperatura cea mai mică timp de maxim 10 minute. Căldura excesivă și lăsarea articolelor de cânepă în cuva uscătorului vor lăsa materialul foarte șifonat. Scoate hainele încă umede și călcă-le cu fierul de călcat.
Indiferent de metoda pe care o folosești, întrerupe uscarea cât țesătura este încă ușor umedă. Dacă o usuci excesiv ea devine casantă, fiind nevoie de câteva ore pentru a-și recupera umiditatea naturală și flexibilitatea, in în plus, duce la scurtarea duratei de viață a articolelor.
Călcarea
Atenție, a nu se călca țesăturile pătate, temperatura blochează pata în țesătură.
Se poate călca cu abur la temperaturi înalte la setările pentru in.
Ideal este să calci pe dos cât hainele sunt încă umede pentru rezultate rapide și fără urme.
Călcarea este adesea opțională atunci când este uscată la uscător la temperaturi mici.
Dacă materialul este complet uscat, călcarea cu abur este mai puțin eficientă și necesită mai mult efort, deci umezește-l bine și călcă-l la temperatură medie spre mare.
Pulverizează amidon pentru un plus de claritate și un aspect mai moale, călcă-l cu mult abur la o setare medie spre fierbinte.
Călcă mai întâi pe dos, apoi pe față pentru a evidenția strălucirea țesăturii, în special la cânepa deschisă la culoare. Cânepa mai închisă la culoare se calcă doar pe dos. Țesăturile mai grele pot necesita o setare de temperatură puțin mai ridicată, ele rezistă la cea mai ridicată temperatură a fierului de călcat.
Calcă țeasătura de cânepă până se omogenizează, dar nu se usucă complet. De îndată ce ridurile dispar, atârnă articolul drept pentru a se usca complet.
Când calci cânepa brodată, păstrează ochiurile de broderie rotunjite și dimensionale, călcând elementul pe dos, deasupra unui prosop moale pentru a proteja dantela delicată. Prosopul ajută de asemenea, la evitarea urmelor de presare peste cusături, tivuri și buzunare.
Așează o masă lângă masa de călcat atunci când calci fețe de masă mari și rotește părțile deja călcate peste masă, în loc să le lași să se adune sub masa de călcat. Redu șifonarea fețelor de masă călcate rulându-le în jurul unui tub sau atârnându-le.
După ce respecți aceste reguli simple de îngrijire vei observa cum articolele tale din cânepă devin mai moi și mai vibrante cu fiecare ciclu de spălare și uscare oferindu-ți proprietățile lor fantastice pentru mulți ani de folosință intensă, cu încredere.