Ceaiul de cânepă recunoscut de UE ca aliment tradițional!

Au trecut trei ani de când EIHA sau Asociația Europeană a Cânepii Industriale a lansat lupta pentru ca cânepa să fie considerată aliment tradițional. Comisia Europeană a confirmat în data 2 iunie 2023 că nu mai consideră frunzele mari „evantai”, ale plantei de cânepă, un aliment nou.

Catalogul Novel Food pentru cânepă a fost acum actualizată pentru a include următoarele: „A fost demonstrată o istorie de consum în UE, pentru infuzia apoasă a frunzelor de cânepă (când nu este însoțită de vârfurile înflorite și fructifere) consumate ca atare sau ca infuzie. Astfel de utilizări nu sunt, prin urmare, noi.”

Este o schimbare binevenită care ar putea impulsiona piața europeană a alimentelor din cânepă, după patru ani de când CE și-a făcut controversata clasificare în care au decis să clasifice toate părțile plantelor drept alimente noi.

Mai mult, noua intrare de „Cannabis sativa L.” oferă o listă mai detaliată a altor produse din cânepă care sunt excluse din domeniul de aplicare al regulamentului pentru alimente noi. Modificarea catalogului intră în vigoare imediat. Dacă nu se decide altfel la nivel național, frunzele pentru infuzii apoase vor fi permise pe piață.

Ce înseamnă „aliment nou”?

Primul regulament privind alimentele noi a fost introdus în 1997 prin Regulamentul (UE) 258/97 cu scopul de a stabili un mecanism de siguranță alimentară pentru controlul alimentelor nou dezvoltate, sintetice sau modificate genetic. O versiune actualizată a regulamentului a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 (Regulamentul (UE) 2015/2283).

Potrivit art. 3, „alimentul nou” este: „orice aliment care nu a fost folosit într-o măsură semnificativă pentru consumul uman în cadrul Uniunii înainte de 15 mai 1997”.

Dacă un aliment este considerat nou, acesta trebuie să fie autorizat de Comisia UE și să fie supus unei evaluări de siguranță înainte de introducerea pe piață de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), înainte de a putea fi comercializat în mod legal pe tritoriul UE.

Catalogul de alimente noi servește ca o orientare neobligatorie din punct de vedere juridic privind dacă un produs (de origine animală și vegetală, precum și alte substanțe) va avea nevoie de o autorizație în temeiul Regulamentului privind alimentele noi. Catalogul de alimente noi reflectă opinia statelor membre.

Poziția transmisă de EIHA
Această decizie se aliniază cu poziția de lungă durată a EIHA conform căreia frunzele de cânepă ar trebui să fie scutite în mod explicit de la Catalogul de alimente noi, permițându-le să fie autorizate pentru comercializare ca aliment tradițional pentru infuzie, după cum urmează: „frunzele și florile de cânepă, precum și extractele din cânepă industrială, cu conținut natural de canabinoide, (adică cele care nu sunt îmbogățite cu CBD izolat) sunt alimente tradiționale și nu intră în domeniul de aplicare al Regulamentului privind alimentele noi.”

Ce zice Mama Sativa de această „victorie”?

Eforturile celor de la EIHA sunt cu siguranță un pas înainte pentru accesul legal la frunzele de cânepă, dar în nici un caz, o mare victorie, ci mai degrabă

„Ne duc cu zăhărelul”

Dacă este să luăm cu adevărat în serios cea ce susține Comisia Europeană cu privire la alimentele noi, avem destule dovezi istorice care arată cum Cannabis Sativa L. a fost folosită și consumată într-o varietate de modalități și conjuncturi: medicale, recreaționale, ritualice dar mai ales tehnice, pe tritoriul locuit de strămoșii noștrii. Această plantă fiind un important stâlp pentru supraviețuire, evoluție și artă de-a lungul veacurilor.

Herodot scrie în 450 î.Hr.următoarele: Cânepa... este foarte asemănătoare cu inul; doar că este mult mai aspră și mai înaltă: unele cresc sălbatice prin țară, altele sunt produse prin cultură iar tracii fac din ele haine care seamănă mult cu inul”. 

 

Tracii foloseau cannabisul ca plantă recreativă. Pe scurt, pentru a deveni euforici la petreceri. „Tracii aruncă în focurile din faţa lor seminţe al căror miros le provoacă o veselie asemănătoare beţiei”, scria Pomponius Mela în secolul I d.Hr., în lucrarea ”De Chorographia”. 

 

 

Geții au dezvoltat un cult șaman mistic Kapnobatai. Ion Horaţiu Crişan, un reputat cercetător român, cita mai mulţi autori care spuneau că substanţele psihoactive, în special cannabisul erau folosite de o anumită categorie de preoţi asceţi ai geţilor pentru a intra în transă.

„Vasile Pârvan îi traduce drept «călători prin nori», iar I. Coman, «umblători prin fum». Mircea Eliade este de părere că «umblătorii prin fum» se referă la un extaz provocat de fumul ce rezultă la arderea seminţelor de cânepă, despre care ne vorbeşte Herodot”, preciza Ion Horaţiu Crişan în ”Spiritualitatea geto-dacilor”

Mamaia încheie cu gândul că rădăcinile răbdării sunt adesea amare, dar fructele, sunt dulci, așadar, mamaia vă încurajează să vă bucurați de produsele din cânepă de la prăvălie, iar dacă doriți mai mult, mamaia vă ajută cu tot ce aveți nevoie pentru a cultiva în legalitate în sezonul din 2024.

Înapoi la blog

Fă primul pas pentru propria cultură!